VÄIKE MAJA MARTA TÄNAVAL...

Ühe vana puumaja restaureerimise lugu.
www.martaguesthouse.weebly.com
Restoration of an old 1901 built wooden house.




12 April 2011

LINAÕLIVÄRV: elu esimesed iseseisvad katsetused

Oi kui uhke tunne see võib olla, kui linaõlivärv (mille retseptid tunduvad olevat internetis üleval selgitusega: "iga meister segab värvi kohapeal sõltuvalt oludest ise valmis") endal valmis saab!!

Krunt tundus lihtne. Ja kokku me ta segasime. Täna jõudis esimene krundikiht juba krt.4. lakke.
Krunt tuli vedel, läbipaistev, kulu oli äärmiselt vähene! 15m2 pinnale läks ehk vaid 0,5l! Kuid enamus laelaudist oli ka juba eelnevalt värvitud. Eemaldasime vaid lahtised värviosakesed, ülejäänu jäi kõik kenasti laudade külge. Uusi, töötlemata laudu oli 7tk.

Linaõlivärv - krunt:
0,5 l värnits (kuumutatud linaõli)
0,5 l lahustit (panime tärpentini asemel lakibensiini - otsustasime nii erinevaid materjale lugedes ning järeldades, et ta lendub sealt niikuinii. Tärpentin ärritab samuti hingamisteid värvimise ajal (ilmselt enam-vähem võrreldavad seega).
200 g tsinkvalge
100 g kriiti (Ühes retseptis oli vaid 250g tsinkvalget, kuid teises oli meie poolt kasutatud variant. Otsustasin selle kasuks ka seetõttu, et kriit hinnalt soodsam ning tsinkvalget läks meil ka kaseiinvärvi retseptis tarvis. Pidime teda tibake kokku hoidma, seetõttu otsustasin nii.)

Tegime 3l krunti, mis tänase kogemuse põhjal on vägagi piisav kogus kahe lae kruntimiseks.
Paari päeva pärast jagan kogemusi, kuidas päris linaõlivärvi kokku segamine (ja toonimine!!) õnnestus! Ka SRIK palus, et nendega oma kogemusi pärast jagaksime.

No comments: