VÄIKE MAJA MARTA TÄNAVAL...

Ühe vana puumaja restaureerimise lugu.
www.martaguesthouse.weebly.com
Restoration of an old 1901 built wooden house.




12 April 2011

KEEMIATUND: KOHUPIIMAVÄRV ehk KASEIINVÄRV ja LINAÕLIVÄRV

Savikrohv (all pilliroomatt). Krunditud kaseiinkrundiga.

Olen nüüd keemik! :) Kuigi läbinud mitu aastat tagasi kaseiinvärvikoolituse ning ca 5a tagasi üht seina ise tehtud värviga ka värvinud, ei tähenda millalgi omandatud teadmised täna midagi! Kõik oli ununenud!
Esimeste pintslitõmmeteni nägi kõik välja nii: internetis surfamine ja retseptide otsing + läbitöötamine = 3-4 päeva (pausidega muidugi, paljukest ma siin netis ikka istuda saan). Kuid tegelikult tunnen, et enda teemasse "sisse lugemine" võttis päris pika aja!
Vahepeal oli (õlivärvi puhul!) kiusatus, et läheks poodi ja võtaks selle "Vanhan ajan värit" Tikkurila purgi sealt kaasa ja saaks juba värvima! :) Kuid ma ei andnud alla..

Nalja pärast (ja et ei ununeks!) tahaksin jagada ainete nimetusi, mis kaseiinvärvi ja linaõlivärvi koostisse kuuluvad (erinevates retseptides eri andmed) või lihtsalt töö käigus võivad vajalikuks osutuda! Siin nad on:
tehniline tsinkoksiid e. tsinkvalge, kaoliin, talk, metüültselluloos, mika (mica?), titaandioksiid e. titaanvalge, baariumsulfaat, sikatiiv (mangaanioksiididest koosnev värvi kuivamist kiirendav aine), värnits (= kuumutatud linaõli), leeliseline pesemisvahend (puitfassaadi pesuks), petrool, värvimullad (rootsi punane, ookerkollane, roheline, jne), kriit, booraks, lubipasta...

Kindlasti võib seda nimekirja jätkata! :) Kuid ma olen rõõmus, et algaja keemikuna niigi paljut juba kirjapildis ära tunnen.

Foto: Mai-Liis

No comments: