VÄIKE MAJA MARTA TÄNAVAL...

Ühe vana puumaja restaureerimise lugu.
www.martaguesthouse.weebly.com
Restoration of an old 1901 built wooden house.




12 April 2011

KASEIINVÄRV: RETSEPTID (KRUNT, PÕHIVÄRV)



Esimese toa (krt.4 ja krt6. üks sein) kruntisime 2x kaseiinkrundiga. Krundi valmistasime meie järgneva retsepti alusel (netist leitud konspekti alusel olevat see Jüri Kuusmann`i retsept):

Krunt:
250g rasvata kohupiima
10gr booraksit
30ml kuuma vett
1l vett (lisada järk-järgult)

Tuli vedel ja pinnale jäi läbipaistev kiht. Savikrohv tõmbas krunti päris kõvasti sisse! Kruntisime 2 korda. Seejärel asusime põhiretsepti mõnuga kokku segama. Alustasime õhtul enne südaööd ja lõpetasime (koos linaõlikrundi segamisega) nii 02:00 paiku. Ilmselt nautisime protsessi kohati ka liialt: liitsime/jagasime/korrutasime koguseid igaks juhuks mitu korda üle jms. :)

Hiljem teisi retsepte põhjalikumalt uurides sai selgeks, et kõige lihtsamat retsepti me ilmselt just ei valinud (kus oleks vaid kriit, kohupiim, booraks, vesi). Otsisime ikka mitme päeva jooksul eri aineid kokku ja lasime endal 5g värvimullapakikesi testimiseks kokku kaaluda.

Meie esimene "Marta" retsept (antud kogustest saime ca 8kg värvi):
1625 g rasvata kohupiima
65 g booraksit
195 ml vett
162,5 ml värnitsat (muudab plastilisemaks)
-----------------------------------------
2600 g kriiti
650 g kaoliini (tugevdab)
650 g talki (panin rohkem, kui algselt retseptis, sest asendasin "mica" lihtsalt talgiga)
2600 ml külma vett (Värvima hakates lisasime siiski 400 ml vett juurde, kuna värv oli ikka väga rammus ja paks!).

Värvimullad: ülalnimetatud 8kg valmissegule lisasime järgnevad mullad:
16 g apelsiniooker
240 g tsinkvalge

Ma ei tea, kas tsinkvalget pidi üldse valge saamiseks lisama, või oli ülalnimetatud retsept juba niivõinaa valge. Kuid nii ma tegin ja tulemuseks üsnagi helendav hele värv. Tahtsin ülikerge sooja roosa lisamisega saavutada heledat tausta toale, et muuta seda avaramaks, helgemaks. Katsetused jätkuvad. Täna sai seina esimene kiht värvi. Homme teine ja viimane kiht - õhtul mõtlen, kas muudan midagi pigmentide osas. Olen testilapikesed mitmele paberile kaunilt üles tähendanud ja loodan, et saan edaspidi sama retsepti kasutades enam-vähem sama tulemuse (kui soov värviparandusi teha).

Testisin nii: algul võtsin 50g valmis värvi ja segasin sinna sisse imetillukese kribala värvimulda. Lasime selle siis Safran`is ära kaaluda ja lähtusime loogikast: 50g värvi peale kulus 0,1g värvimulda = järeldus: 8kg värvi peale läheb sama mulda siis ju 16g! Einsteini tunne oli!!! :))

No comments: