VÄIKE MAJA MARTA TÄNAVAL...

Ühe vana puumaja restaureerimise lugu.
www.martaguesthouse.weebly.com
Restoration of an old 1901 built wooden house.




05 November 2011

TSELLUVILL - LAGEDE SOOJUSTAMINE

Tselluvilla paigaldamine lakke.

Tselluvilla paigaldamine ehituspapi ja "musta lae" vahele.
Uus "vana" lagi - varem kostusid sammud ülalt, tselluvill on ka hea heliisolatsiooniks!
Lagede soojustamine tselluvillaga ja katmine vanade laelaudadega.

Tselluvilla paigaldasime küll juba tükk aega tagasi, kuid leidsin äsja fotod tehtud tööst. Soojustasime põrandad ning laed tselluvillaga, mille ise paigale sättisime. Ei tellinud masinat ega puhurit.
Tselluvilla ostsime käepärastes kottides - parasjagu hea võtta ja oma kohale asetada.
Põrandale sai hea paks kiht (28cm) ning lakke kah paras ports.
Katsetame sel talvel, kuidas mõjus!? :)

ps. Teadjamad soovitasid, et tselluvill on kivivilladest ja "isover"-idest parem just seetõttu, et juhul kui isegi peaks juhtuma nii, et niiskus satub soojustuse sisse, siis tselluvill suudab niiskuse endasse imeda ning hiljem selle taas vabastada. Lisaks tasub internetist uurida teste, mis on tehtud tselluvilla ning teiste soojustusmaterjalide soojapidavust võrreldes.. Tulemused on tselluvilla kasuks! Lugesin hiljuti ühe tipparhitekti soovitusi energiasäästlikuks ehitamiseks ning üks tema soovitusi oli soojustada just nimelt tselluvillaga (eriti muidugi vanades puumajades)! Loodan, et oleme õigel teel.

Lisan artikli põhjalikumaks lugemiseks:
http://www.ap3.ee/?PublicationId=31503ED6-39D4-4163-9D98-74AA1E3959CE&code=5067/new_eri_artiklid_506707

6 comments:

Anonymous said...

Mina olen kuulnud, et tselluvill sisaldab booraksit.Ja booraks on ju mürgine. Ei oska seisukohta võtta :/

Mai-Liis said...

See jah ainus miinus vist kogu asja juures tõesti! Kahjuks ei ole booraksi teemadel kirjutada lubanud "keemik-arst" vms. mulle ikka veel vastanud! Ka kohupiimavärvi katsetades tekkisid mul samad küsimused. Ainus vastus mille sain, oli: "Keemilised värvid, mis oleksid kaseiinvärvi alternatiiviks, sisaldavat NIIII suures koguses igasugu keemiat ja lisaaineid, et see üks "väike" booraksikübe ei teevat midagi"..

Mõtlen, et kui see tselluvill on mitme kihi vahel, kas ja kuivõrd ta sealt mõjutama pääseb. Tema sisaldus pidi ka väga väike olema. Tasuks ka tootjalt muidugi veel üle küsida..
(Hiired aga pesa ei tee seal).

Hoiame teemal silma peal!

Mai-Liis said...

Keegi lugeja postitas just booraksi kohta (lugege teemat "Keemiatund"), et selle omaduste pärast ei tasu muretseda!

Anonymous said...

Tere!

Mina olen see lugeja, kes mõni aeg tagasi ka postitas siia. Leidsin selle artikli, kust ma booraksi kohta lugesin, ja mõtlesin, et saadan igaks juhuks lingi ka Teile. http://www.iidnemagneesium.eu/index.php/artiklite-list/t6de-booraksist?fb_action_ids=4696992858138&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582
Ei tea, palju seal tõde on, aga seda vist näitabki aeg ainult. Või peab ise teadlaseks-keemikuks hakkama...

Mai-Liis said...

Aitähh!! Hakkan kohe lugema!!
ps. Tselluvillast: oleme katsetanud nüüd mitmet pidi, küll tselluvillaga, küll "tavavillaga". Seintesse kindlasti tselluvilla ei julgeks panna, sest vajub alla vist (mu isal juhtus nii puhurvillaga). Põranda alla ise paigaldades võib juhtuda, et jääb hõredalt, sest ise ei saa nii hästi laiali jaotada. Eelpoolnimetatud põhjustel tegime pööningutoa vahelae 25cm tavavillaga. Hoiab minu arust hästi sooja.
muide oli tselluvilla puhul mu üks kartus samuti booraksisisaldus! Üks lektor koolitusel ütles lausa, et "ku"kui lapsi tahate saada, siis seda panna ei või!"... :D (Ta ise oli muidugi Paroci esindaja!). :)

Mai-Liis said...

Lugege linki, mille lugeja saatis! Põnev info. Ja kuidagi on kurikaval kahtlus, et kas mitte see ravimifirmade lugu natuke tõele ei vasta.. !?! Jah, paljud ravimid, mis nõuka ajal soodsalt müügis olid, on kadunud ja asemel 3-10x kallimad..

Selles valguses on vaat et tore, et see booraksikübeke kuskil lae vahel või värvi sees.. :)