VÄIKE MAJA MARTA TÄNAVAL...

Ühe vana puumaja restaureerimise lugu.
www.martaguesthouse.weebly.com
Restoration of an old 1901 built wooden house.




19 October 2011

TUULETÕKKEPABER, KELDRI AKEN, MAJA TÕSTMINE, KORSTEN, VANAD AKNAD

Varasem seenkahju koht (kaetud ühe Kadrioru maja äravisatud laudisega), all tuuletõkkepaber.
Foto: Andres Lõhmus 

Vastus ühe lugeja küsimustele, mis puudutasid teemasid: tuuletõkkepaberi niiskuse ärajuhtimise võime, maja tõstmine, küttekolded, vanad aknad jms.:
"Bitupapiga" ehk tuuletõkkepaberiga on selline lugu, et katsetasime seda ühel seinal vaid (fotol näha!). Praeguseks on ta peal olnud vist jah juba aasta (või siiski vähem, pean blogist vaatama). Kuna meil fassaadil "ruumi" ei ole, et tuuletõkkeplaati panna, siis oli see üks hea lihtne lahendus. Meile öeldi, et see pidavat samuti niiskust läbi laskma, seega ei tohiks sellega seda muret olla, et niiskus kuhugi palkidele pidama jääb. 
Kodus katsetades (tegime kotikese ja kallasime vett peale) :) ta muidugi midagi läbi ei lasknud, kuid seda ei saavatki sel moel katsetada! Niiskus pidavat vaikselt läbi imbuma.. No eks näis.. Praegu oleme selle toaga väga rahul. Muidugi oleme ka seestpoolt niiviisi soojustanud, et niiskus igalt poolt liikuma pääseks - seina tuli 5cm pilliroomatti ja peale 3kihti savikrohvi. Savikrohv on käe all väga mõnus ja soe! Võrreldes kipsiga, mis ühes toas veel seinas on (peagi võtame maha!) on ta tunduvalt soojem, loomulikum, mõnusam. 
Ventilatsiooniküsimusega praegu tegeleme - saime majale projektitegijad, kes nüüd arvutavad, mis küte lisaks ahjudele kõige mõistlikum oleks (toetamaks ahjukütet).
Tuuletõkkepaberi teema lõpetuseks - teisel seinal alustame kohe lähinädalatel sama tööga. Siis proovime mõnd muud materjali, mida SRIK soovitab (võrdluseks). Samas - kuidas ma võrrelda saan, mis parem on? Laudist ju maha ei võta, et vaadata..?

Olen ka aru saanud, et palkseinad (kui nad korralikult takutada, nagu meie tegime!) ei olegi kõige suuremad külma läbilaskjad. Takutamine peab muidugi olema tublilt tehtud - võtab natuke aega-jõudu, aga tasub ära!

Maja tõstmise osas: see on tunde ja julguse küsimus. Me konsulteerisime ka mitmel korral spetsialistiga, kes vanade majadega tegelenud ning ta julgustas meid korralikult. Meie ei julgenud samuti pikka aega midagi teha, kuni lõpuks muud üle ei jäänud, kui ise peale hakata! Peab pidevalt maja peal kontrollimas käima (ühendusi jms.). Võite mu mehele helistada, kui tarvis selle üle täpsemalt järele pärida. Mina ise ei saa ühtki au selles osas enda peale võtta! ;)

Keldriakna suhtes: saan aru, et aknaid üldse ei oleks hea makroflekside ning muu sarnasega "tihendada/kinnitada". Ikka takk. See on kindel ja ajale vastupidanud vahend.

Mees ladus üles oma elu esimese korstna ja see näeb välja imeilus! Tõmbab suurepäraselt - majas on kõik uue korstna poole peal väga rõõmsad! :) Korstnapitsi ladudes käis pidevalt naabermaja pottseppade juures "koolitusel" ja nii see kerkis! Lisaks kulude pool: vanad tellised kasutatud - ei olnud prahi äravedu ega uute ostmist!

Aknad meil ootavad veel järge. Puuduvad vanadega sarnased hinged ja sepistatud nurgad akendel (kui "nurk" on õige sõna). Hakkame peagi kittima.

No comments: