VÄIKE MAJA MARTA TÄNAVAL...

Ühe vana puumaja restaureerimise lugu.
www.martaguesthouse.weebly.com
Restoration of an old 1901 built wooden house.




13 May 2011

KORIDORI SEINTE VÄRVIMINE - LUBI-KASEIINVÄRV


Autor: Harri Vaher

 Koridori seinad võõpame üle lubi-kohupiimavärviga e. lubi-kaseiinvärviga. Lisaks juba varem blogis äratoodud retseptile, leidsin Saksa veebist järgneva toreda retsepti:

"10 liter weiße kalkkaseinfarbe auch für außen geeignet"
5,8 liter wasser
4,7 kg weißkalk
0,6 kg kasein

Tõlgituna:
10 liitrit valget lubi-kaseiinvärvi (sobib ka välistingimustesse)
5,8 l vett
4,7 kg valget lupja
0,6 kg kaseiini (Mida siin kaseiini all mõeldakse? Ilmselt pulbrit?) Kui kasutan kohupiima, pean arvutama, mitu grammi pulbrit “sisaldub” ühes kohupiimapakis.. :) Leidsin Jüri Kuusmann loengu juures selgituse: 300 gr kohupiimapulbrit = 2,25 kg kohupiimaga. Lähtusin Kuusmann`i selgitusest ja lootuses, et “kaseiin” saksakeelses retseptis tähendab meiekeeli “kohupiimapulber”.

Arvutasin väiksemad kogused ülaltoodud retsepti järgi:
5 liitrit värvi järelikult:
2,9 l vett
2,35 kg valget lupja
0,3 kg kaseiini (300 gr)

2,5 liitrit värvi:
1,45 l vett
1,2 kg valget lupja
150 g kaseiini (ehk siis 1,13 kg kohupiima, vt. arvutuskäiku ülal) :)

Aprilli lõpus seinte esimese kihi värvimise kogemusest ka natuke:
Esimese kihi värvimiseks lisas Jevgeni lisaks ülaltoodule 100g tsinkvalget, 100g titaanvalget valgema tulemuse saamiseks.
Selle värviga (lubi-kaseiinvärv) värvisime alumise korruse koridori katsetuseks. Esialgu tegime täpselt nii nagu saksa retsept ütles. Jev sõnas, et värv on seinal liialt läbipaistev, võiks olla valgem. Seejärel lisasime oma mõistuse järgi valgeid pigmente juurde. SAIME OMA ESIMESE ISIKLIKU VÄRVIRETSEPTI VALMIS!!! Juhhei!

Kandsime värvi vana õlivärvi peale.. Ei tea, kas ta seal ka püsima jääb? Sellest anname hiljem teada ja kui värv on aus, võib seda ka teistele soovitada ja mujal majas kasutada! Vähemalt oma retsepti katse on tehtud. Muidu oleks terve pott “kohupiimapahtlikatsetust” raisku läinud, pidime midagi ette võtma..

No comments: