VÄIKE MAJA MARTA TÄNAVAL...

Ühe vana puumaja restaureerimise lugu.
www.martaguesthouse.weebly.com
Restoration of an old 1901 built wooden house.




26 December 2010

PÕRANDALAUAD: eemaldamine ja tagasi panek





November 2010 keskpaigas võttis Jev koos Tõnuga üles krt 6 põrandalauad. Seal toas elas aastaid naisterahvas, kes pidas mitmeid kasse. Juba korterit ostes võis seda loomi endid nägemata järeldada.. ;) Nüüd lootsime, et põrandalaudu eemaldades saab kõik põranda alla kogunenu ära puhastada ja värske lõhna tuppa! Põranda alt sodi ära koristades saadi saagiks 2 suurt prügikotti igasugust rämpsu!! Seal oli kõike: kaltsud, rotipesad… prrrrr…. Nüüd sai aga korda! :)

Põrandalaudadest eemaldas Jev kõik naelad ja nummerdas. Nii jäid nad tagasipanekut ootama. Peale korralikku aluspõranda puhastust pandi ehituspapp “aluslaudade” peale, siis eemaldatud liiv papi peale tagasi. Seejärel soojustuseks tselluvill. Liiva tagasipanek on oluline, sest ühelt poolt on tegu heliisolatsiooniga aga teisalt on maja “harjunud” raskusega ning seda eemaldades võib omakorda palju kurja teha (maja läheb taas “liikvele”).

Seejärel põrandalauad omas järjekorras maha tagasi. Põrand sai üsna kirju: maas olid juba varem erineva paksuse ja pikkusega lauad. Kokkuvõttes põnev ja huvitav! Tuli ka uusi laudu lisada – selle jaoks võeti kasutusele põrandalauad, mis saime taas inimestelt, kes vanu materjale ära visata kavatsesid. Tõnu oli lähistel märganud üht vanu ehitusmaterjale täis konteinerit, mispeale Jev kohale sõitis, omaniku tuvastas ning kokkuleppele jõudis. Saime taas varuks natuke põrandalaudu, mis just meil siin kasutada kõlbavad ja paremad kui poes! Aitäh. Ülalnimetatud tööd kestsid nii umbes 3 päeva.

No comments: