VÄIKE MAJA MARTA TÄNAVAL...

Ühe vana puumaja restaureerimise lugu.
www.martaguesthouse.weebly.com
Restoration of an old 1901 built wooden house.




22 October 2012

LINSEEDOILPAINT.... LINAÕLIVÄRV

Väike maja Marta tänaval...: KORIDORI LAE VÄRVIMINE: LINAÕLIVÄRV

Taas on päevakorral linaõlivärvi valmistamine ning sisetingimustes sellega puitlae värvimine.
Vaatasin enda eelmisel aastal kirjapandud retsepte ning tekkisid kohe küsimused: 
kas titaanvalge on sama asi, mis titaandioksiid jms jne.. :) Vastan kiirelt: JAH, see on üks ja seesama aine. Samuti: tsinkoksiid = tsinkvalge (erinevad nimetused kirjanduses ajavad algajat segadusse).

Aitan nüüd teisi ja ennast terminoloogiaga:

Titaanvalge 650, titaandioksiid, on peenekoeline, anorgaaniline valge pulbriline pigment mis on mõeldud kasutamiseks betoonis, mördis, tasanduskihtides ja vuugisegude valgendamisel.
Titaanvalge 650 on ilmastiku -ja valgusekindel. Tähelepanu vääriv on , et valget betooni saab valmistada siiski ainult valget tsementti ja täite-ning sideainet kasutades.(allikas: http://ee.semtu.com/?4;2;7500;7500.html)

Tsinkoksiid on pehme pulber, mille tera meenutab tugeval suurendamisel laialisirutatud jalgadega ämblikku. Nende “jalgadega” klammerdubki tsinkoksiid puuderdamisel naha külge. Tsinki kasutatakse ka raua kaitsmiseks kiire roostetamise ja hävimise eest. Tsinkoksiid leiab lisaks puudris kasutamisele veel rakendust valge värvi valmistamisel. (Kasutatud allikas: http://www.miksike.ee/docs/lisa/8klass/4teema/loodus/tsink.html)


Tsinkvalge = Tsinkoksiid (ZnO), kasutusel 1834. aastast. Hallitusevastase toimega, kiirendab vähesel määral värvi kuivamist. Väiksema katvusega kui teised valged pigmendid. Ärritab hingamisteid ja nahka, suurtes kogustes mürgine. (Allikas: www.majatohter.ee)


Linaõlivärvi valmistamine on õnnestumise korral väike kokkuhoid, kuna liitri hind on (looduslike ehitusviiside leviku tõttu ilmselt) juba ligi 20eur liiter..


Suhtume värvi kokkusegamisse loominguliselt ning loodan, et värv jääb hästi kattev ning ei muutu väga kollakaks (kuigi see on mõnes mõttes loomulik selle värvi puhul).


Seekord kasutasime "Rootsi" retsepti, mille jagasime sobivateks kogusteks:
1066 g värnitsat (e. keedetud linaõlivärvi)
2167 g  titaanvalget (e. titaandioksiidi)
667 g tsinkvalget (e. tsinkoksiidi)
sikatiivi 3-4%



19 October 2012

PLANTING THE TULIPS, DAFFODILS & HYACINTHS


Design Impression

Today was a special day! I planted the first time in my life (exept some single attempts, which doesn`t count) tulips, daffodils and hyacinths for Marta`s garden. Already now there is the feeling of waiting in the air! Waiting for spring, for May, when I hope to see my little ones coming out to offer a splendid view, when entering from the gate..

Over 60 flowers have been planted today, to wait patiently during wintertime in the ground.

Hyacints: "Splendid cornelia". Colour is "lilac-violet", this is my direct translation.. But the colour should be as splendid as the name!
"Gypsy princess". Bright yellow is the colour of them..
Daffodils: "Texas". With double-blossoms, which are yellow, with orange additional segments.. :)

Tulips (from the left to the right from the housedoor). In spring I add the photo, then it is good to recognise them all:
"Renown unique" (double late) - Red tulips, which on the photo seem like peonies!! Waiting for great impatience for them!
"Design Impression" (Darwin-hybrid). Very beatiful rosy-rosy colour, with huge blossom.
"Red Princess" (double, early) - dark-dark red (like Love) :)
"Double Price" (double, early) - rosy-lilac with double blossoms.
"Double Focus" (double, late) - yellow filled with red... 

Sounds so great, me and Marta are waiting for you all. Have a great wintertime!