VÄIKE MAJA MARTA TÄNAVAL...

Ühe vana puumaja restaureerimise lugu.
www.martaguesthouse.weebly.com
Restoration of an old 1901 built wooden house.




27 February 2012

MAJA VÄRV: ÕNNE TÄNAVA NÄITED / FACADE COLOUR EXAMPLES

Õnne tänaval on paar armast maja, mis mööda sõites kohe silma hakkavad. Värvitoon on valitud mahe ja malbe, samas jätab puhta mulje ning suurendab pisikest maja.
Kaldun arvama, et ka Marta tuleb kollakat tooni (värvipassis valisime arhitekt Henno Adrikorn`iga linaõlivärvi 302x Tikkurila "Vanhan ajan värit" kaardil).
Praegu võtsime arhitekt Viljar Orub projekti tiba heledama tooni samast värvist: 303x.

Millised aga võiksid olla detailid sinna juurde (luugid, veelauad, vihmaveetorud)?

Fotod jalutuskäigust Õnne tänaval! 

Kommentaariks: pildistamisel huvitas mind hetkel vaid värvide valik. Kollase maja juures meeldib lisaks see, et aknad on kenasti fassaadiga sobival tasapinnal ja ei ole soojustamise tõttu sissepoole tõstetud, mis maja välimusse kohe oma jälje jätab..









Armas varikatus!




08 February 2012

OLD WOODEN HOUSES IN TALLINN

Maja uus elu, mis siiski püüab säilitada võimalikult palju vana..


Gösta Gierow raamatust "Puumajad Tallinnas":
"Ükskord ligines mulle habetunud, mustas ülikonnas meesterahvas ja uuris mu joonistust. Ta oli jutukas ning mõistes, et ma millestki aru ei saa, läks ta inglise keelele üle. "Need puitmajad siin", ütles ta,"iseloomustavad üht rohkem kui saja-aastast epohhi Tallinna ajaloos. Oluline osa meie minevikust, kuid sellest vaadatakse mööda, ei pöörata tähelepanu! Teie kes te olete kunstnik, näete, kui rütmiliselt vahelduvad fassaadidel vertikaalne ja horisontaalne laudis, kui palju on dekoratiivseid detaile, te uurite aknaid ja uksi. Suurepärane! Varsti on kõik see kadunud, kõik! Teate, sõjad on hävitanud palju Tallinna vanu ilusaid puitmaju ja need mis alles on - neid ei hooldata ning nad lagunevad. Ja siis lõpuks tulevad need", osutas ta ekskavaatorile ja mõnele kraanale, "ja võluvad välja klaasist ja terasest pilvelõhkujad ning kivist ja betoonist eramajad. Ja eks tulekahjud võta ka oma jao! See sissekukkunud katusega maja näiteks, sellest on alles ainult söestunud kuliss. Kuid vaadake seda lähemalt! Sealt leiab suurepäraseid lehekujulise saelõikedekoori detaile ja märke muust oskuslikust puutööst". Ja siis katkestas ta end äkitselt. "Vabandage, mister! Ma segasin teie tööd. Aga ma lihtsalt rõõmustasin, et te tunnete huvi nende vanade majade vastu. Ma enam ei sega, pidin kirikusse teenistusele minema. Hüvasti ja kõike head teie tegemistes!" 

/G.Gierow, Puumajad Tallinnas; Atlantis, Stockholm 2005; lk.9/



From the book of Gösta Gierow "Wooden houses of Tallinn":
On one occasion an unshaven man in a dark uniform came up and inspected my drawing. He was well spoken and when he understood that I did not understand anything he changed over to English. "The wooden houses you see around here", he said, "visualize an epoch in the history of Tallinn, we are talking of over one hundred years. An important part of our past, but overlooked and forgotten! You as an artist notice the rhythmical variation of standing and lying panels in the facade, you notice decorative details, you study doorways and windows. Excellent! Soon all this will be gone, everything! You know, the wars have destroyed many of the beautiful wooden houses of Tallinn and the ones that are left, well, lack of upkeep will make them deteriorate and then those will come," he pointed at a couple of excavators and building cranes," and will conjure up skyscrapers in glass and steel and  private villas in stone and concrete. And the fires, they will do their part! The house over there with the roof fallen in, for example, there is almost only a black wall as background left. But look closer at it! You will find charred remnants of exquisite wood-work and other carpentry details". Then he suddenly interrupted himself. "Please excuse me Mister! I have interrupted you in your work. But I got so happy when I saw your interest in these old houses. Now I leave you, I was on my way to mass. Goodbuy and good luck with your endeavor!"

/G.Gierow "Puumajad Tallinnas"; Atlantis, Stockholm 2005; Page.9/