VÄIKE MAJA MARTA TÄNAVAL...

Ühe vana puumaja restaureerimise lugu.
www.martaguesthouse.weebly.com
Restoration of an old 1901 built wooden house.




03 July 2011

UUS PIIRDEAED JA KORSTEN VALMIS!

Vana piirdeaed! Üks "tore" inimene küttis aialippide ning aiaväravatega ahju.. Kuna ta rebis ära vaid osad lipid ja aed oli täitsa "hambuline", võtsime sae ning tuunisime enne uue piirdeaia ehitust kõik lipid ühepikkuseks... (Oi aegu!...)

Vaata katust ja vana piirdeaeda!!
Nendest tellistest koosnes vana korsten ja samadest sündis ka uus..
Vanad väravad viiakse minema (sepised säilitasime uutel väravatel).
Uue piirdeaia algus - esimesed lipid paigas.

Vanad olemasolevad aiapostid jätkati uut aeda tehes pikemaks..
Viimasena sai valmis autovärav. Kasutasime ära vana värava sepised.
Vahepeal vähe kirjutatud, kuid palju tehtud. Korsten vanadest tellistest (ühtegi ei pidanud juurde ostma, kõik pärinevad siitsamast Marta majast!) on valmis! Valgetest tellistest osa, mis ulatub katusest välja on veel vaja teha. Keegi pottseppadest, kellelt algul abi küsisime ja tööd soovisime tellida, ei olnud nõus vanadest tellistest korstent laduma (erinevatel põhjustel: olevat liiga raske, kallis jms). Seepeale otsustas Jev, et laob siis ise korstna püsti. Luges "Ahjud, korstnad, kaminad" raamatu läbi, konsulteeris 3-4 pottsepaga ning asuski tööle. Praegu sirgub vana asemel imeilus korsten - lisatud fotol on näha lammutatud korstna kivid, millest praegunegi meistriteos koosnebki. Aitäh siinkohal Marta tn lähedal elavale pottsepale, kes mitmel korral nõuga abiks oli! Suur tänu!!

Valmis on ka uus aed, mis tehtud vastasmaja katuselt allavisatud vanadest laudadest. Naabrid ehitavad juurde 2 katusekorterit ning vahetatakse katusekatet. Meie olime nende katusel olnud vanade laudade õnnelikeks uuteks omanikeks ning eksponeerisime vanad lauad nüüd aialippidena! :) Täna krundime linaõlikrundiga ning peagi värvime! Eile sai värskelt valmis aiavärav ning autovärav. Nii ilus oli vaadata - esimest korda on majakesel ümber korralik aed! Talle kindlasti meeldib see tunne.