VÄIKE MAJA MARTA TÄNAVAL...

Ühe vana puumaja restaureerimise lugu.
www.martaguesthouse.weebly.com
Restoration of an old 1901 built wooden house.




26 October 2010

1900 aastate sisekujundus

Kui kellelgi on soovitusi, millistest raamatutest hea lugeda 20.sajandi alguse sisekujunduse kohta, palun andke teada! Või on kellelgi häid pildinäiteid või fotosid sellest perioodist - oleksin väga huvitatud!

Peagi sel teemal pikemalt siin ka.

18 October 2010

MAJA VÄRV

Olen saanud väga põhjaliku kommentaari ühelt lugejalt. Vastus sellele läheb juba pikemaks ning teema väga põnev, seega postitan vastuse siia.

Suur aitäh "lagritsalammas" nii põhjaliku vastuse eest! Sinu nõuanded aitavad kindlasti paremini edasi mõelda. Kirjutan välja Kultuuriväärtuste Ametist saadud värvipassis olevad sekundaarsed toonid.
Maja värvitooni analüüsi osas, millest kirjutasid: visuaalsel vaatlusel, mida oleme teinud mitmel korral, on näha justkui vaid 1-2 kihti värvi. Värv tundub olevat tugevalt maha kulunud, pleekinud ja all ei tundu teisi kihte olevat. Samas tundub kohati, justkui krobelise kihi alt kumaks rohekat tooni. Võimalik on ju ka see, et laudis on millalgi välja vahetatud ja ei saagi teada, mis värvi oli maja eelmise sajandi alguses?..

Sa tekitasid muidugi minus taas värsket uudishimu ja ma proovin tõesti ise paaris kohas värvi sondaaži teha. Arhitekt, kes värvipassi koostas, lähtus hetkel pigem jah sellest, mida ta nägi ja arvas, et ka varem nii oli.. Katuse värvi pani ta muide peaaegu musta!!!? (RAL6014) Tundub küll natuke kahtlane.

Kahjuks ei ole fassaadipassis näha visuaalsel kujul valitud värvidega koostatud lõpplahendust. Seega ei saagi soovitatud tervikut isegi mitte paberil hinnata! Keegi soovitas mulle kasutada valget põhitooni. Kõlab ka kaunilt ja puhtalt..

Maja kohta kirjas muide nii: Arhitekt K.Wilcken, arvatav ehitusaeg 1901a. Minu käes on ka koopia arhitekti 1901a. venekeelsetest joonistest. Samas ei tea, kas samal aastal tegelikult ehituseks läks..

Toonid fassaadipassis:
Pleki värvi aluseks on Tikkurila RAL värvikaart. Silikaatvärv sokli värvimiseks - Tikkurila "Facade" värvikaart. Puidu toonid: Tikkurila "Vanhan Ajan Värit" (Vana aja värvide värvikaart).

1. Seinad 302x. (Sama tooni ka trepikoja seinad).
2. Katus, korstnaplekid (plekk-katikud) RAL 6014
3. Vihmaveetorud RAL7035
4. Piirded 356X
5. Korstnad: valge lubjapiim
6. Lipuhoidja: must
7. Sokkel: 4982
8. Vööd, karniisid, piirdelauad, sokli plekk (laud), sarikate otsad: 363X;
9. Aknaplekid, sokliplekk RAL 7035
10. Aknaraamid: tavaline maalrivalge
11. Aknapiidad (lengid) ja uksepiidad (lengid), keldri aknapiidad: 330X
12. Ukseraamipuud, keldri aknaraamid 332X
13. Ukse dekoorliistud 310X
14. Uksetahveldis 334X
Kirjas on: "Et kindel olla lõpptulemuses, teha enne kogu hoone värvimist ja lõpliku koguse ostmist, proovivärvimine, et hinnata värvitoonide sobivust veelkordselt."

17 October 2010

MATERJALI HANKIMINE

Tundub mõtetes olevat üks igati kerge ja kiire ettevõtmine. Sisemuses on tunne, et lähed justkui käruga poodi ja väljud mängeldes korvitäie vajalikuga.. Oleks see vaid nii! Kaks kaunist nädalavahetuse päeva on näiteks kulunud vanade voodrilaudade kohaletoimetamise peale. Üks ääretult armas inimene kinkis meile oma maja voodrilauad! :) Neil nimelt ei läinud neid enam tarvis (pandi uus vooder). Niisiis oli tarvis mitu sõitu järelkäruga ette võtta, et väärt kraam kohale toimetada. Teine päev läks naelte eemaldamise peale ja 6m laudade ritta ladumise peale. Voodrilaudu läheb tarvis kõigepealt selles seinas, kus veel kevadel oli seen. Kindlasti on neid kohti veel, kuhu asenduslaudu tarvis läheb. Ja JUST VANU! "Krokodillinahk" ka neil laudadel veel peal, mis muinsuskaitse mõttes eriti hinnaline aja märk. :) Ahjaa! Meile antud lauad oleks muidu läinud kütteks! Nii et - hästi läks. Aitäh.