VÄIKE MAJA MARTA TÄNAVAL...

Ühe vana puumaja restaureerimise lugu.
www.martaguesthouse.weebly.com
Restoration of an old 1901 built wooden house.




29 July 2010

TUBA nr 6: SEINTE ja LAE VÄLJA PUHASTAMINE



27.07., teisipäeval tegid Rauno ja Raido toa "puhtaks". Fotodel näha, milline on põrand, originaallae seisukord ja palgid. Otsustasime laelauad puhuriga puhastada, kuna lauaprofiil ei paista suhteliselt paksu värvikihi alt välja. Lisatud on ka pahtlit, ilmselt seetõttu peal päris paks kiht. Puhastamine võtab neil kahekesi aega keskmiselt 1 laud tunnis. See on aeganõudev töö. Laelaudade värvist puhastamisega alustasid Rauno-Raido 28.07., täna jätkavad.

TEINE KROHVIKIHT ja TUBA nr 6



27.07., teisipäeval sai majakese vundament peale teise (ühtlasi ka viimase) kihi krohvi. Krohvitöödel oli abiks taas Kert. Prooviti päris tükk aega, et saavutada meeldiv ja sobiv tulemus. Ei tahtnud pinda liialt siledaks krohvida, seetõttu tuli isegi rohkem vaeva näha. Häid tulemusi andis märja harjaga silumine. Kui olen tehnoloogiast ebatäpselt aru saanud, teen hiljem siinkohal parandusi. ;)

Nüüd on Magdaleena poolne külg koos hooviosa ning Marta küljega (kuni keldriaknani) vundamenditööde osas valmis. Tõstmine toimus kokku kolm korda. Krohv kuivas väga kiirelt. Loodame, et ka püsib kenasti. Suure hoole ja armastusega on kõik igaljuhul valminud.

27.07. olid korteris 6 tööhoos Rauno ja Raido. Koos eemaldasid nad kõik üleliigse: veneaegse küproklae, seintelt kõik puhtaks kuni palgini. Originaal laetalad ilmusid nähtavale. Koos koristustöödega kestis see 7 tundi. Fotodel näha korteri algne olukord.

26 July 2010

MAJA TÕSTMINE - ÜHE MEHE TÖÖ! vol 2

Ekstreemsused keset Tallinna linna!

Seda ainukest tungrauda tahtsid möödujad varganäod metalli kokkuostu viia!!! Üks hinnapakkumist teinud firma ütles, et töö tegemiseks vajab ta kokku 6 tungrauda!?! Meie saime sellesamaga toime...

Nii see käis... Tasapisi ja kivihaaval.
Maja tõsteti sellest nurgast ja maja poolelt kokku üle 0,5m!

Paekivid saime Rapla lähedalt vana maja küljest, mida omanik kahjuks lammutas.

Kaarjas vorm veel silmaga nähtav. Kuid üks rida kive on juba juurde laotud! Enne oli veelgi hullem kaar.
Maja siinpoolsed nurgad on tõstetud!

Siinpool oli vundament kõige hullemas korras! Kes mäletab, siis blogi algul on üks foto äärmiselt ära vajunud paekivivundamendist - siin see koht oligi!

Vahepeal külastas meid Vallo Varik ning kiitis tehtu eest. :) Jevgeni arvas, et ilmselt tuleb aga Magdaleena poolset maja külge ikkagi veel ca 5 cm kergitada (kuigi on juba tõstetud 45cm!). Samas olid ju esimesed krohvitööd juba tehtud.. Koos otsustasid nad, et hiljem on maja katust kergem paigaldada, kui maja on veel natuke praegusest kõrgemal. Seega tuli väike osa tehtud tööst kahjuks lammutada.. Peale tõstmist krohvis Jev tehtu kohe ühe lubikrohvikihiga üle.
Lisaks panid Jev koos Rauno ja tema sõbraga esimese pööninguruumi vahelaetalade külge lauad, mille peale tuleb kihiti: papp / liiv / soojustuseks puistevill e. tselluvill / papp / laudis. Loodan, et mäletan kõike õieti! ;)

Eile käisime koos Airaga Martas ja otsustasime krt 6 sisu osas, et ilmselt kasutame siseviimistluses põhiliselt värvi, aknaga seinas tapeeti ning kraanikausi kohal jätame näha tükikese palki. Originaal laelaudade kasutamiseks tuleb praegune vene küprok eemaldada. Samuti tuleb puhastada välja palkseinad. Nüüd peab SRIK-ist uurima, mis oleks parim variant tapeedile sobivaks aluspinnaks.

Täna läks Jev "tselluvillameestega" kohtuma. Uurib, mis kogust läheks tarvis II.korruse parempoolsete pööninguosade, krt 6 ning kõige kõrgema katusealuse tarbeks.
Optimismi ning jõudu soovides (eelkõige mulle endale)!

20 July 2010

VUNDAMENDI KROHVIMINE: LUBIKROHV, esimene kiht





Täna, 20.07.2010 sai poole maja uuesti laotud vundament peale esimese krohvikihi! Hommikupoolikul käis Jevgeni koos Kert`iga katusel, kuna selgus, et kas talvise lumekoristuse tagajärjel või siis maja tõstmise tõttu laseb maja katus ikkagi läbi. Läbijooks on lausa kolmest kohast. Koos käisidki nad katusel läbijooksukohti otsimas ja parandamas. Katusekate tuleb niikuinii kiiremas korras pleki vastu välja vahetada.
Peale katuse parandamist algasid vundamendi krohvimistööd. Appi tuli ka Viktor, kes oli krohvi "pealeviskes" eriti proff! :) Õpetas teisigi, kuidas õigesti tegutseda.. ;) 

Vallo Varikuga olime juba varem konsulteerinud. Muinsuskaitse aastaraamatust lugesime mõned päevad varem põhjalikult krohvimise ajaloost. Lubikrohvi pealekandmisel kasutatakse nimelt erinevaid meetodeid: pealmised krohvikihid peaksid olema peenema struktuuriga ning segu "nõrgem". Kuna me viimasest terminist täpselt aru ei saanud, küsisime igaks juhuks üle.
Meie tegime nii: Renofix seguga (veega õiget konsistentsi tempides) teostati esimene sisseviskekiht. Kokku kulus 10 kotti ning 1 kott jäi puudu.
Majal on juba teine ilme! Aitäh tegijatele ja unistajatelegi.

19 July 2010

Maja vundament tänavani lahti võetud









15. juulil tegi Jevgeni ettevalmistustöid Marta tn poolse vundamendi parandustöödeks. Vundament avati ca 3m laiuselt kuni maapinnani. Ime, kuidas see maja küll püsti seisis.. 16. juuli õhtul ladusid Jev ja Kert 4 tunniga eelpoolnimetatud avause taas kinni. Töö lõppes 00:15 öösel. Koristamine toimus autotulede valgel - olin just Airaga Luigelt tagasi jõudnud.
Ladumissegus Renofix peaks olema lubja ja liiva (4mm) vahekord 1:1. Seega "rammus" segu, nagu muinsuskaitse aastaraamat ütleb.. :)
17.07. oli puhkepäev ning 18.07. sai kogu poole maja vundament korrastatud (tööaeg 7:00-17:00)!!! Tahaks siinkohal lausa hõisata! Suur suur töö, mis tundus nii hirmuäratav, on valmis. Jäänud vaid veel krohvimistööd. Vundamendi parandamiseks kulus segu 24 kotti.
Tänusõnad: Kert - suur aitäh! Lisaks oli viimasel päeval Magdaleena tn poolse pika külje parandustöödel abiks Viktor korterist nr 1. Täname!

15 July 2010

VUNDAMENDI PARANDAMINE





Just eile läks käima vundamendi parandustöö! Jev alustas 7:00 hommikul koos Kert`iga korterist nr.5. Aitäh Kert abi eest!!! Kõigepealt avastasid nad korter nr.4 alt ajutisi soojustusjuppe välja kiskudes metsmesilaste elupaiga.. See tekitas plaanides väikese viivituse, kuna aeg-ajalt tuli mesilaste eest eemale põigata. :) Õnneks ei olnud mesilased väga agressiivsed ning harjusid vundamenditöödega.
Eemaldati hoovipoolse vundamendiosa kivid kuni maapinnani (see oli lausa hädavajalik, kuna fotodelt on näha, KUI viltu ja lahti seal kivid olid). Siis laoti vundament uuesti Renofix segu kasutades üles. Segu kulus ca 1,5-2 kotti ühele reale. Päeva lõpuks oli laotud terve seenkahjustuse seinas olnud vundamendiosa. Päev oli pikk - koos koristamisega kestis ca 21:00-ni.
Paar päeva tagasi töid planeerides tõi Jevgeni Raplast ühe aluse paekive. Ostis kuulutuse kaudu inimeselt, kes müüs kive otse vanast müürist. Valisid ühiselt paremad välja ning natuke sai väiksemaid kauba pealegi! Kivide Martasse ladustamine lõppes öösel 03:00 ajal. Naaber helistas ja küsis, ega meil vargad ei tegutse, kas peaks ehk politseisse helistama? Rahustasin, et teeme lihtsalt tööd. Alles nüüd algaski Jevgenil puhkus ning saab taas unistuste projektile pühenduda..
Järgmisel hommikul peale paekivivedu viis Jev lõpule viimased takutamistööd endise seenkahjustuse koha pealses seinas. See töö oli päris aeganõudev ning raske (kui südamest teha)! Ka alumise palgi vahel ei olnud eriti takku alles. Lisatud sai seda korralikult kõikidesse vahedesse. Selle töö peale kulus samuti pea terve päev. Millalgi juunis pani Jevgeni puupunnid (28mm) uute ja vanade palkide omavaheliseks ühendamiseks. Takutamise päeval said ka viimased puupunnid paika. Nüüd on seenkahjustuse töö tehtud! Suur rõõm! Jääb vundamendi parandustööde lõpetamine, vundamendi krohvimine, veenina paigaldus, mahavõetud laudise pesu, värvimine, tagasipanek. Siis mõtleks katusele, uuele korstnale, küttekehale korteris 6, põranda soojustamisele sealsamas ning krt 4 remont. Uhh.. Head ööd!