VÄIKE MAJA MARTA TÄNAVAL...

Ühe vana puumaja restaureerimise lugu.
www.martaguesthouse.weebly.com
Restoration of an old 1901 built wooden house.




27 March 2010

Vanad põrandalauad













Saepuruplaadi alt ilmus välja vana põrand. Peal oli paks kiht erinevat materjali. Maja vajumise tõttu oli põrandat Magdaleena tn poolses küljes 20 cm tõstetud: vana põranda peale oli kuhjatud mitu kihti laudu, prusse, saepuruplaati. Jevgeni eemaldas kõik üleliigse (Jarmo oli abiks!) ja välja ilmus originaalpõrand. Vana punnlaud oli toa keskel, servades olid hiljem paigaldatud kitsamad lauad. Lauad tulid kenasti lahti, nummerdati ja ootavad korrastamist, kasutamist.

Laelaudade avastamine










Märtsikuus võttis Jevgeni lahti "nõukogude küprokiga" kaetud lae, mille alt tulid välja originaal-laelauad. Heino Uuetalu arvates on tegu ca 1924a. valitsenud laelaua "moega", mil laiad laelauad imiteeriti kitsasteks. Siin on täpselt sellistega just tegu! Põrand ei ole veel lahti võetud ning lae kõrguseks on umbes 2,5m. Laelauad nummerdatud, jäävad nad ootama puhastamist ning taaskasutamist.

15 March 2010

Tapeedid ja 1901 a. saksa ajaleht










Mõned näited seinakatetest. Peagi saabub lisa! Aira puhastas kodus tapeedikihid välja ja sai pea 10 erinevat kihti tapeeti! :) Otsime neile ilusa albumi ning korrastame tapeedinäidised tubade kaupa. Aira eemaldas kõige esimese kihina seinas olnud vana saksakeelse ajalehe, mille samuti eksponeerime.

Kas on seen ja mis seen!?!










Täna käisime insener Heino Uuetaluga objektil - tema arvates on põhjapoolse külje puidukahjustus majavamm.. :( Võttis ausaltöeldes natuke kõhedaks.. Tarvis esialgu puhastada kõik kahjustunud puit ja siis ka pinnas sealt ümbert ära vedada! Mõtlen, et ehk tasub siiski teha seeneekspertiis..? Väike lootuskiir on, et ehk ikkagi on MIDAGI MUUD. Loodan, et saab ikka asja. Vammi puhul võivad eosed 5-6 aastat kuskil pesitseda ja siis kui saabub taas soodne tingimus, levima hakata. Silme ees pildid vammitõrjujatest: selge on, et meil sellised vammused puuduvad, proffide teenuse jaoks napib finantsvahendeid - kuidas siis õieti toimida? Saan aru, et tõrjumise käigus võib see samuti igale poole levida.. Kuidagi peaks ju ikkagi saama. Kuigi tundub, et peame vist sellise stsenaariumi korral (kui vahetama peab "igaks juhuks" ka 1m raadiuses terve puidu!) arvestama tunduvalt suurema töö hulgaga.
Kevad peaks saabuma mõne päeva pärast! See teeb rõõmu. Kuigi täna hommikul alles sadas laia lund.
ps. Paar päeva hiljem: võtsin ühendust TTÜ laboris Urve Kallavusega. Tema arvates on fotode järgi tegu siiski majanäätsuga. Ehk siis mitte vamm. Ja see on tore uudis! Igaljuhul lihtsam tõrjuda. :)

09 March 2010

Algus 2010












Loodame vana ja viltust maja natukenegi aidata. Plaanis on maja üles tõsta, vundament korrastada ning siis toa haaval originaalpõrandad ja laed taastada. Vajadusel tarvis vahetada mõned palgid. Avastasime põhjapoolsel küljel ühe seenkahjustusega koha. Jevgeni eemaldas veebruari lõpul sellest küljest välislaudise ja vanast majast pärit asenduspalgid ostsime `Kuukaar`elt. Nüüd on mõtlemise ja seedimise aeg: et kuidas täpselt tapitada kahjustunud vahelaetalasid, mille all otsest toestust kohe ei ole. Seinapalkide vahetuseks läheb siis, kui mõni abikäsi juures on. Jev tegi parempoolse väikese pööninguosa kuni taladeni puhtaks (võttis üles pööningupõranda, vedas välja 7 kotti liiva). Selgus, et selle all oleva toa lagi on originaalis peaaegu 20cm kõrgem - heledad kitsad laelauad ilmusid välja.. :) Kolm vahelaetala tuleb siin välja vahetada..
Aira on kinkinud 4 armsat pitsi (tulevasteks kardinateks pööningule) ja nii see kevad tuleb!!

Fotodel on krt.4. Jev avas seinad kuni originaalpalkideni.